Wat is het verschil tussen een RI&E en een risico analyse?
Tijdens audits is er met regelmaat verwarring als er wordt gevraagd door de auditor naar een risico analyse. Ook tijdens de voorbereiding van een audit is het niet altijd voor iedereen duidelijk.
Wat is nu het verschil?
Het uitvoeren van een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) is wettelijk verplicht. De RI&E is een Arbo-instrument en brengt de veiligheids- en gezondheidsrisicoās van de medewerkers in kaart.
Bij een proces risicoanalyse onderzoek je potentiĆ«le risico’s binnen een proces. Een procesrisicoanalyse helpt om bewust te zijn van mogelijke problemen in processen en om proactief maatregelen te nemen om deze te voorkomen of te verminderen.
De RI&E gaat dus over de arbeidsomstandigheden van de medewerkers en een risicoanalyse gaat over de processen in de praktijk.
Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)
Voor de huisartsenpraktijk is er een branche specifieke RI&E ontwikkeld. Sinds 2018 is deze door de LHV ondergebracht bij SSFH. Vanaf mei 2022 biedt SSFH een vernieuwde vragenlijst Risico- inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) aan.
Praktijken met meer dan 25 werknemers moeten na het opstellen van de RI&E deze door een arbo-kerndeskundige laten toetsen.Ā Heeft de praktijk minder werknemers dan is deze toetsing niet nodig, mits ze het RIE systeem van SSFH gebruiken en volledig invullen.
Bij het opstellen van de RI&E is de preventiemedewerker betrokken. Volgens de Arbowet moet elke praktijk minstens Ć©Ć©n preventiemedewerker aanstellen. In praktijken met maximaal 25 medewerkers kan de huisarts (praktijkhouder) deze rol op zich nemen.
In de RI&E beantwoord je vragen en op basis van de ingevulde vragen wordt een plan van aanpak gegenereerd. In dit plan van aanpak staan evt. de knelpunten die zijn geconstateerd en daarbij de adviezen hoe deze op te lossen.
Zorg er voor dat het team op de hoogte is van de resultaten van de RI&E.
Het RI&E actualiseer je bij grote veranderingen in de arbeidsomstandigheden, zoals een verbouwing of verhuizing. Het is dus belangrijk jaarlijks een actie in de agenda op te nemen om te kijken of het RI&E nog actueel is en of je de knelpunten hebt opgelost.
Risicoanalyse
Bij een risicoanalyse onderzoek je potentiĆ«le risico’s binnen een proces. Hierbij ga je op zoek naar:
1. Risicofactoren: Identificeer de interne en externe factoren die het proces kunnen beĆÆnvloeden, zoals technische aspecten, menselijke fouten, externe omstandigheden, enzovoort.
2. Kans en impact: Bepaal hoe waarschijnlijk het is dat een risico zich voordoet en wat de mogelijke gevolgen zijn als het risico werkelijkheid wordt.
3. Beheersmaatregelen: Zoek naar manieren om de risico’s te minimaliseren of te beheersen, bijvoorbeeld door procedures aan te passen, training te geven, of beschermende maatregelen te nemen.
De komende tijd zullen we periodiek vragen beantwoorden. Heb je ook een vraag? Laat het ons weten.
Wil je meer weten over het vereenvoudigen van audits? Bekijk onze oplossing PraQties.